Estetik Diş Dolgusu
Estetik dolgu diş tedavisinde kullanılan bir dolgu malzemesidir. Bu malzeme diş renginde olup genellikle dişteki çürükleri doldurmak için kullanılır. Diş hekimleri kompozit diş dolgusu ile dişleri şekillendirebilir, çürük ve çatlakları onarabilir, kısa dişleri uzatabilir ve dişteki estetik sorunlara çözüm bulabilir.
Kompozit Dolgu Nedir?
Kompozit dolgu nedir, sorusu dişinde problem olan ve diş tedavisine başlamak için araştırma yapan bireylerin karşılaştığı sorulardan biridir. Kompozit dolgu nedir, sorusu kısaca, genellikle dişin ön yüzeyinde oluşan görüntü bozukluklarını düzeltmek için diş hekimlerinin başvurduğu bir tedavi yöntemi şeklinde açıklanabilir.
Kompozit malzemeler, düşük bakım maliyeti ve dayanıklılık gibi sebeplerle havacılık, inşaat, otomotiv ve sağlık gibi birçok farklı endüstride kullanılır. Sağlık endüstrisinde kullanılan kompozit malzemeler içeriğinde cam, kuvars ve çeşitli güçlendirici kimyasal malzemeler ile karıştırılarak dayanıklılığı yüksek bir malzeme haline getirilir.
Kompozit dolgu dişteki çürükleri onarmak ve estetik amaçlı olarak sağlık sektöründe sıklıkla kullanılır. Dişin doğal rengine kolaylıkla uyum sağlayan yapısı sebebiyle diş hekimlerinin en çok kullandığı malzemelerin başında geliyor. Diş hekimleri dişteki çürükleri tedavi etmek, dişlerdeki ufak tefek bozuklukları kapatmak ve hastalarına sağlıklı bir gülüş estetiği kazandırmak için bu malzemeden faydalanırlar.
Kompozit Dolgu Nasıl Yapılır ?
Kompozit diş dolgusu diş hekimleri tarafından büyük bir titizlikle uygulanan, hastayı estetik bir gülüş görünümüne kavuşturan dental işlemdir. Hastanın problemine göre tedavi şekli ve süresi değişmekle birlikte genellikle kısa süren bir işlemdir.
Hasta bu tedavi yöntemi ile tek seansta dişindeki problemden kurtulabilir. Kompozit dolgu nedir sorusunun ardından bu dolgu türünün uygulanma aşamaları öne çıkar.
Kompozit dolgu yapılma sürecini detaylandıracak olursak şu şekilde sıralayabiliriz:
- Diş hekimi önce hastanın diş muayenesini yaparak çürük, hasarlı ve işlem gerektiren dişleri tespit eder. Daha sonra uygun bir tedavi planı hazırlar.
- Hasarlı dişler tespit edildikten sonra dişte yapılacak işlemin türüne göre lokal anesteziye gerek olup olmadığına karar verilir. Dişe yapılacak işlem estetik bir işlemse örneğin; boşluk doldurmak veya bir şekil bozukluğunu düzeltmek amacıyla ise lokal anestezi uygulanmaz. Ama kompozit dolgu diş çürüğü için uygulanacaksa diş hekimi dişi tedavi etmeye lokal anestezi işlemi uygulayarak başlar.
- Çürük dişlerin temizlenmesi gerekiyorsa lokal anestezi işleminden sonra çürükler temizlenmeye başlanır.
- Diş temizleme işlemi bittikten sonra diş dolgu için hazırlanmaya başlanır. Dolgu yapılacak dişe özel asidik bir jel sıkılarak veya hafifçe aşındırılarak dolgu malzemesinin daha iyi yapışması sağlanır.
- Dolgu uygun bir biçimde yerleştirildikten sonra özel bir ışık kullanılarak malzemenin hızlı bir şekilde sertleşmesi sağlanır.
- Sertleşen kompozit diş hekimi tarafından uygun bir şekilde biçimlendirilir ve daha sonra cila işlemine geçilir.
- Diş hekimi dolgunun tüm kontrollerini yapıp hastayı dolgunun bakımı konusunda bilgilendirdikten sonra tedavi işlemi tamamlanır.